Rassegna Stampa

25 Gennaio 2013

Forza Foradori, Vinforum

Vinforum, Norges ledende tidsskrift om vin siden 1986

Publisert 25.01.2013 kl 13:50


Teroldego er en lokal druesort i Trentino som i all hovedsak kun dyrkes på høysletten Rotaliano i denne regionen, og vinen fås derfor normalt som DOC Teroldego Rotaliano. Ifølge DNA-analyser har teroldego pinot nero som en av sine stamfedre, og druen er selv i familie med den franske dureza (en av foreldrene til syrah) og i tillegg blant opphavene til de lokale norditalienske sortene lagrein og marzemino. Enkelte hevder at navnet teroldego kommer av «oro del Tirolo«, på tysk ‘tiroler gold’, altså «den gylne fra Tyrol».

Teroldego kan på sitt beste gi mørke og tette viner med en tydelig duft av mørke kirsebær, en markant tanninstruktur og en karakteristisk tiltalende bitterhet i finish, men etterkrigstidens satsing på høyproduktive kloner og DOC-regulativets tillatte maksimale utbytte på 120 hl/ha gjør at mange av dagens utgaver av denne vinen er lyse, spinkle og karakterfattige viner. Et lysende unntak er imidlertid vinene fra Elisabetta Foradori.

Elisabetta Foradori overtok ansvaret for vinproduksjonen på familiens eiendom i 1985 i en alder av kun 19 år, og hun satset allerede fra starten på en kvalitativ linje. I samarbeid med blant annet Universitetet i Milano fant hun frem til kvalitativt gode kloner av teroldego, og de høyproduktive pergolaene ble erstattet med vertikale oppbindingssystemer. Eneste ankepunkt mot vinene har vært en litt vel heftig bruk av ny eik, men siden 2006 brukes det ikke lenger ny eik i produksjonen, og i dag er alle de små eikefatene kastet ut til fordel for eldre botti og amforaer. Ukens vin, husets «enkleste» rødvin, selges nå som Teroldego Vigneti delle Dolomiti IGT i stedet for Teroldego Rotaliano DOC og er lagret på en blanding av ståltanker, eldre botti og amforaer.

Foradori 2010
Elisabetta Foradori
#10823, kr 185
100 % teroldego. Mørk, tiltalende og ungdommelig teroldego med innslag av mørke bær, lær, blomster og lakris på duft. Pent fyldig, saftig, tett og lett syrlig vin med fin fylde, god lengde, frukt hele veien og tørr, stram, fast og lett bitter finish. Foradori har nå kastet ut de små eikefatene, og vinene blir bare bedre og bedre.Vinforum

torna alla rassegna <
torna alla rassegna < testo.jpg
ita | eng